Trap bekleding in hout voor betonnen trappen

De houten trapbekleding kan voorzien worden in laminaat of vol hout. Het is een zeer populaire afwerking voor betontrappen.

Trapbekleding in hout of laminaat

De trapbekleding in hout geeft de trap een mooie en natuurlijke uitstraling. Hout is een makkelijk verwerkbaar product en is ideaal om traptreden te bekleden. Hout heeft ook een warme uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. De houten trapbekleding kan geplaatst worden bij nieuwbouwprojecten als bij traprenovaties.

Zowel in moderne als klassieke woningen, appartementen, kantoren, utiliteitsbouw past een trapbekleding in hout. De toepassingen zijn oneindig.

Alle soorten trappen kan je bekleden met hout

Bijna alle soorten trappen kunnen met een houten trapbekleding behandeld worden denk maar aan:

  • Blokbetontrap met een trapbekleding in hout; ( haakse blokken )
  • Z-betontrap met een trapbekleding in hout;
  • Losse betonelementen met een trapbekleding in hout; ( geen aantrede )
  • Gesloten betontrap met een trapbekleding in hout; ( zijkant trap is gesloten )
  • Betontrap met draai met een trapbekleding in hout;
  • Spiltrap met een trapbekleding in hout;
  • Wenteltrap met een trapbekleding in hout;

Uiteraard heeft elke trapvorm zijn prijs. Een trap met rechte treden zal minder duur zijn dan een wenteltrap.

Houtsoorten

De meest gebruikte houtsoorten zijn beuk, eik, es, afrormosia, mahonie en Rubberwood. Je kan zowel de trap bekleden met parket in massief hout, half massief hout en hard laminaat.

De houten bekleding kan verschillende hoogtes hebben. ( bijvoorbeeld 21, 30 of 40 mm ) De optrede en de aantrede van een bekleding in hout kan ook verschillend zijn in dikte. Een bestaande trap bekleden kan ook maar dan is de houten bekleding minder hoog. ( 21 mm )

Uitvulling en egaliseren

Om elke trede even hoog te maken, worden betontrappen steeds uitgevuld met een onderlaag ( soms combinatie egalisatiemortel + hardboard ) om een gelijke hoogte te verkrijgen van de optreden. De onderlaag kan gelijmd of geschroefd worden op het beton. Is de egalisatielaag dik, dan dient er voor elke trede een kleine bekisting gemaakt te worden.

Alles mooi verlijmen

 

Alles stukken worden mooi in verstek gezaagd en verlijmd met elkaar. Naast de keuze voor een mooie laminaat of houten trapbekleding, moet u ook keuzes maken voor een goede ondervloer, isolatie, antisliprand, afwerking, plinten en eventueel een trapleuning op maat.

Trapneus of niet

Er kan geopteerd worden voor een overstekende trapneus of een haakse trap zonder trapneus. Deze oplossing geeft geen schaduwvlakken op de oplooptreden. Ook kinderen en oudere mensen blijven minder hangen aan een trap zonder trapneus.

Laminaat of parket

 

Laminaatbekleding is goedkoper dan parketbekleding. Toch bestaan er tal van laminaatbekleding op de markt dewelke parket evenaart qua uitzicht. Een volhouten vloerbekleding vraag veel meer onderhoud dan een laminaatbekleding.

Zelf uitbekleden of niet?

Tegenwoordig bestaan er tal van doe-het-zelf laminaatpakketten om zelf je trap te gaan bekleden / renoveren. Uiteraard dien je wel handig te zijn en moet je vrij veel uren werk uittrekken om de klus te klaren. Zie je dit niet zitten, dan kan je opteren voor een professioneel bedrijf voor het plaatsen van de laminaatbekleding. Zeker bij een volhouten trapbekleding of massief parket, is het aangeraden een professional in te schakelen. Bovendien geniet je van extra waarborg mocht er iets misgaan tijden en na de plaatsing.

Offerte trapbekleding