Préfab betontrap

Naast de ter plaatse gegoten betontrap bestaat de préfab betontrap. Préfabtrappen in beton zijn geprefabriceerde trappen dewelke op voorhand gemaakt worden om nadien in een constructie te plaatsen. Aan de hand van een studie en uitvoeringsplan, wordt de betontrap perfect gegoten. Het is een snelle manier om veel dezelfde elementen te maken.

Toepassing

Préfab betontrappen worden meestal geplaatst in grote bouwprojecten, waar ze veel zullen gebruikt worden. Denk maar aan trappen in het ziekenhuis, trappen in trappenhallen van appartementen, utiliteitsbouw, voetbalstadia enz… Ze kunnen in zowel nieuwbouw als in renovaties aangewend worden. De préfab betontrap wordt ook zeer veel gebruikt als brandtrap.

Indien veel dezelfde trappen nodig zijn, is het financieel interessanter om ze in serie te maken in de betonfabriek i.p.v. op de werf zelf. Grote betonfabrieken hebben honderden mallen liggen om snel mooie gladde betontrappen op te leveren.

Het is ook mogelijk om een préfab betontrap te plaatsen in een woning, zolang er maar binnen de standaardafmetingen gebleven wordt. Denk maar aan een eenvoudige steektrap in beton. Vanaf er speciale afmetingen en ronde vormen nodig zijn, wordt het te duur. Dan kiest men beter voor een ter plaatse gegoten betontrap.

Soorten préfab betontrappen

De préfab betontrap kan geleverd worden in verschillende soorten, denk maar aan de rechte préfab betontrap ( steektrap ), wentel préfab betontrap, u-préfab betontrap, bordes préfab betontrap, préfab draaitrap, préfab betontrap met draai, enz… Alle trappen zijn leverbaar mét of zonder bordessen. In de trap worden tijdens de productie openingen voorzien om het transport te vergemakkelijken.

Voordelen préfab trappen in beton

De préfab betontrap heeft tal van voordelen t.o.v. de ter plaatste gegoten betontrap denk maar aan:

  • Hoge, gecontroleerde kwaliteit dankzij fabriekscontrole;
  • Gebruik van mooie gladde mallen;
  • Snelle en simpele installatie;
  • Geen tijdverlies met het maken van bekisting en ontkisten op de werf;
  • Kan direct betreden worden; Grote geluidsabsorberend vermogen;
  • Brandveilig; Grote afwerkingsmogelijkheden;
  • Kan in massa gemaakt worden;
  • Kan geplaatst worden in alle soorten constructies;
  • Verkrijgbaar in tal van kleuren;
  • Worden gemaakt volgens de ISO 9001 en BS EN ISO14001 norm

De nadelen zijn een hoge productiekost bij kleine oplages en de grote transportkosten. Er zal ook steeds een hijstoestel aanwezig moeten zijn om de préfab-betontrap correct op zijn plaats te zetten.

Préfab betonnen trap vormen

De préfab betontrap kan verschillend uitgevoerd worden. Denk maar aan de haakse préfab betontrap of blokken betontrap waarbij de aantrede en de optrede mooi recht op elkaar staan. De Z-trap in beton heeft weer een schuin geplaatste aantrede waardoor het lijkt of de trap een zigzag profiel heeft.

De onderkant van de préfab betontrap wordt meestal glad gemaakt. Bij kleine trappen, met weinig treden, wordt de onderzijde ook wel volledig in beton gemaakt.

Deze trap in beton wordt als zwevende trap geplaatst, als half-ingesloten trap en als ingesloten trap.

Er worden ook afzonderlijke trapelementen gemaakt in préfabbeton dewelke geplaatst worden als afzonderlijk zwevende elementen. Er zijn geen aantreden aanwezig. De trapelementen worden in de zijkant dan de muur verankerd.

Afwerking & veiligheid

De préfab betontrappen kunnen voorzien worden met een PVC trapneus en een gezandstraald antislip patroon of men maakt gebruik van structuurmatten. Er zijn veel verschillende mogelijkheden dewelke het uitglijden verbeteren. De préfab-betontrap kan geleverd worden met schrobrand en zijdelingse bomen.

Een préfab-betontrap kan afgewerkt worden met hout, natuursteen, tegels, vinyl enz… Indien gewenst kan de trap ook geschilderd worden.

Gepolierde préfabtrap

Een veel geplaatste trap is de gepolierde préfab-betontrap. Deze trap in blank beton werd in de fabriek mooi glad gepolierd en nadien netjes op zijn plaats gezet.

Offerte préfab betontrap